Interview with Varvara Georgiadou on http://www.sigmalive.com/lifestyle/showbiz/302006

Η Λία Λαπίθη και η Μαριάννα Καφαρίδου βάζουν στο πλυντήριο τις διακρίσεις ανάμεσα στα δυο φύλα- γιατί ναι, ακόμη υπάρχουν- ξεπλένουν τα στερεότυπα και παρουσιάζουν μέσα από την τέχνη τους μία πεντακάθαρη εικόνα της κοινωνίας!

Πόσο ευαίσθητες είναι οι γυναίκες, και ποια είναι τα μυστικά μια καλής μπουγάδας που μπορεί να ξεπλύνει μέχρι… και τις διακρίσεις; Οι εικαστικοί Λία Λαπίθη και Μαριάννα Καφαρίδου, βάζουν τη σωστή δόση στο πλυντήριο, χιούμορ αντί γι' απορρυπαντικό και «απλώνουν» στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου την πιο ενδιαφέρουσα μπουγάδα με έναν και μοναδικό σκοπό.

Washing Up Ladies…

ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ: Ξεκινήσαμε το 2006 ως μία εικαστική πλατφόρμα για γυναίκες που έχουν κάτι να πουν για το θέμα της διάκρισης των δύο φύλων. Πιστεύουμε ότι μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες του ανθρώπου είναι αυτή της επικοινωνίας. Το Washing Up Ladies έχει διπλή έννοια. Μια κυριολεκτική και μια μεταφορική που υποδηλώνει την πλύση εγκεφάλου που γίνεται σε όλους μας, προκειμένου οι γυναίκες να αποδέχονται το στάτους κβο, ενώ οι άνδρες να συνεχίζουν να παίζουν τους ίδιους ρόλους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΥΣΗΣ: Η κοινωνία μας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μπροστά, εάν και οι γυναίκες εκμεταλλεύονταν τις ικανότητές τους περισσότερο από ό,τι τώρα. Δεν στοχεύουν ψηλά.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ: Οι άνδρες αντιμετωπίζουν τη γυναίκα σαν σε Wet t-shirt competition. Δυστυχώς οι περισσότερές μας λαμβάνουν μέρος σε αυτό το διαγωνισμό.

ΜΕΤΑΞΩΤΑ: Η γυναίκα στο χώρο εργασίας… Το μετάξι αν δεν έχει και λίγο συνθετικό, τσαλακώνεται εύκολα και μετά άντε να το σιδερώνεις.

ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ: Η γυναίκα έχει τους ίδιους ρόλους με αυτούς του άνδρα, αλλά τους αναλαμβάνει όλους, ενώ ο άνδρας -γενικά ομιλούντες- όχι. Τα βαμβακερά πλένονται σε ψηλές θερμοκρασίες και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

ΜΑΛΛΙΝΑ: Τα μάλλινα φοριούνται μόνο τρεις μήνες το χρόνο σε αντίθεση με τη γυναίκα, η οποία έχει ρόλο και «φοριέται» σε κάθε εποχή. Γενικά τα μάλλινα είναι ευαίσθητα και πλένονται σε κρύο νερό, κατά προτίμηση στο χέρι.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ: Η γυναίκα ως σύντροφος… Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα θέματα των σχέσεων στο Washing Up Ladies, γιατί δεν υπάρχουν πρότυπα ζευγάρια, αλλά ζευγάρια που βρίσκουν τον τρόπο ΤΟΥΣ να συνυπάρχουν. Εκείνο που θέλουμε να καυτηριάσουμε, είναι τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση των γυναικών σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ: Η τέχνη έχει ρόλο στην κατάργηση των διακρίσεων. Η ιστορία μέχρι τώρα έχει καταγράψει σχεδόν αποκλειστικά μόνο άνδρες. Οι γυναίκες είναι σαν να μην υπήρξαν. Μάλιστα πολλές από αυτές έπρεπε να χρησιμοποιούν ανδρικά ψευδώνυμα, για να γίνουν αποδεκτές. Το σήμερα δεν έχει γίνει ακόμα ιστορία, άρα δεν θα μπορέσουμε να ξέρουμε παρά μόνο σε δυο τρεις γενεές. Γι' αυτό και η ύπαρξή μας ως πλατφόρμα.

WASHING UP LADIES: Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διανέμεται δωρεάν κατάλογος και στα εγκαίνια θα δίνονται δωρεάν μικρά αναμνηστικά δώρα. Δεν είναι εμπορική έκθεση, γι' αυτό και χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την UNESCO. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι καινούργια και αναδρομικά και σε διάφορες μορφές (βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, αφίσες κ.λπ.). Το θέμα είναι ανεξάντλητο, γι' αυτό και δεν θα τελειώσει ποτέ, εφόσον θα υπάρχουν ανισότητες στην κοινωνία μας και εφόσον θα υπάρχουν εικαστικοί που να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα αυτή. Δείτε το blog μας www.washing-up-ladies.blogspot.com